dilluns, 14 d’octubre del 2013

Hem salvat la Bassa Roja



El passat dijous 10 d’octubre de 2013, el Ple de l’Ajuntament de Costur va aprovar per unanimitat, amb els vots favorables de PSPV-PSOE, PP i Compromís, l’acord de rescissió a què han arribat l’Equip de Govern de l’Ajuntament de Costur i l’empresa Cales de la Plana SA (CAPLANSA).

Les parts han rescindit de mutu acord el contracte de cessió dels drets d’aprofitament miner i arrendament dels terrenys de la Bassa Roja que havien signat l’any 2010 i l’empresa, sense terrenys per a explotar i sense els drets miners no pot fer res. El trencament acordat del contracte suposa l’acceptació per les parts d’aquestes cinc clàusules:


  1. CAPLANSA accedeix a la rescissió de mutu acord del contracte proposada per l’Equip de Govern.
  2. CAPLANSA recuperarà els diners que ha pagat en concepte d’arrendament i cànon amb l’IVA corresponent (al voltant de 22.000€)
  3.  L’import econòmic a què fa referència l’apartat anterior li serà abonat a CAPLANSA mitjançant transferència bancària quan es faça efectiva la rescissió del contracte. 
  4.  Totes dues parts (Ajuntament de Costur i CAPLANSA) es comprometen a no demandar-se una vegada rescindit el contracte. 
  5.  Totes dues parts (Ajuntament de Costur i CAPLANSA) s’obliguen al compliment de l’acord de rescissió aprovat pel Ple de l’Ajuntament a proposta de l’Equip de Govern.
 
La solució aprovada pel Ple de l’Ajuntament només pot ser valorada positivament perquè ha permès la conservació, encara que hi haja qui no li ho parega, d’un dels paratges més valuosos que tenim al terme de Costur: el pla de la Bassa Roja.

Convé, però, recordar algunes coses que a tots ens haurien de fer reflexionar i de les quals hauríem d’extraure lliçons per al futur:

1.- Convé recordar que aquest acord de rescissió, presentat per l’Equip de Govern, és la conseqüència directa del compromís adquirit per l’Equip de Govern a la reunió informativa que va convocar per al dia 18 de maig de 2013. En aquella reunió l’Equip de Govern es va comprometre a la celebració d’una enquesta d’opinió i es va vincular al resultat. L’enquesta es va celebrar l’11 d’agost i el resultat va ser majoritàriament contrari a la instal·lació minera (82,84% en contra i 16,62% a favor).

2.- Convé recordar que si hem hagut d’arribar, a les acaballes de l’any 2013, a aquesta situació que ha generat tanta tensió al nostre poble és perquè l’Equip de Govern tenia informació de primera mà sobre la mina, almenys des de juliol de l’any 2007, però no la va fer pública fins la Sessió Plenària de l’Ajuntament del dia 3 de desembre de l’any 2009. L’any 2007, abans d’iniciar cap tràmit en relació a la mina, era quan tocava fer l’enquesta d’opinió. Tots ens haguérem estalviat molts maldecaps i molt de temps que haguérem pogut dedicar a altres assumptes més importants, més interessants i més productius.

3.- I finalment, convé recordar que si s’ha aconseguit solucionar el tema de la mina i conservar el paratge del pla de la Bassa Roja, ha sigut per dos motius. Primer perquè els partits polítics de l’oposició i els membres de la Plataforma hem posat a l’abast del veïnat, organitzat en assemblea, tota la informació a què hem tingut accés, malgrat les dificultats ocasionals amb què ens hem trobat. Segon, i més important, perquè la mobilització veïnal ha estat el factor clau i decisiu que ha obligat l’Equip de Govern a convocar una reunió per a buscar una solució al problema de la mina. Els representants del PP, de Compromís i de la Plataforma, sense el recolzament del veïnat, no alcem un gat pel rabo, si em permeteu l’expressió. Sabem que és inevitable per a tot dirigent presentar-se com qui ha trobat la solució dels problemes, fins i tot la dels que ha creat o dels quals en forma part. No us enganyeu, però, la majoria dels dirigents només gestionen les solucions dels problemes dels quals formen part quan se senten pressionats i en el nostre cas l’èxit en la resolució del problema de la mina de la Bassa Roja ha estat el veïnat: la pressió i la participació veïnal han fet possible la solució del problema de la mina. La major part de l’èxit és del veïnat.

Per tant, gràcies a totes i a tots, afortunadament, la mina que CAPLANSA pretenia explotar al pla Bassa Roja ha passat a la història.