divendres, 29 de novembre del 2013

Contra el fracking (2)

No és la primera vegada que ens ocupem del fracking en aquest blog. El 15 de març passat ens vam fer ressò de la carta-manifest En defensa dels nostres pobles que es va publicar al diari el País el dia 12 de març i el dia 29 de març vam donar difusió al pronunciament contra el fracking que va fer la Junta Rectora del Parc Natural del Penyagolosa.

Ara, el tema del fracking torna a estar d'actualitat. La Plataforma Anti-fracking de les Comarques de Castelló ha difòs fa uns dies aquest comunicat:

El Consell autoritzará el fracking a Castelló

     La Plataforma Anti-Fracking Comarques de Castelló valora molt negativament les explicacions fetes pel Secretari Autonòmic a la darrera Comissió d'Industria.
     Aquesta Comissió d'Indústria per a tractar el tema del Fracking, i que estava demorant-se des de maig, s'ha dut a terme aquest dimecres, en la qual el senyor Monsonís, va fer constar les gestions dutes a terme pel Govern Valencià en quant a la sol·licitud de tres permisos d'investigació d'hidrocarburs mitjançant la tècnica del fracking a les Comarques del Nord Castelló.
     Entre les explicacions que va donar a la resta de partits de les Corts, caben destacar el fet d'haver demanat un informe a l'Advocacia de la Generalitat per tal de veure els terminis legals del procediment.
     Així mateix, va informar que des de la Generalitat no troben cap impediment per solvència econòmica a l'empresa, considerant a Montero Energy una filial de la matriu R2Energy; i que així opinava també el Ministeri d'Industria.
     Però tal vegada la pitjor de les informacions que va donar en eixa compareixença és que des del Govern Valencià no pensen fer cas a cap dels Informes Tècnics existents fins ara, ni tampoc al dut a terme des de la Diputació de Castelló.
     Per tot això, des de la Plataforma considerem que el Govern Valencià es burla de les més de 1700 al.legacions al projecte, dels 30 municipis, la majoria del seu propi partit polític, que ja han rebutjat el fracking, i a tota una Diputació de Castelló.
     Exigim al senyor Moliner, com a President del Partit Popular de la Província de Castelló, però el que per a nosaltres és més important, com a President de la Institució de la Diputació de Castelló; que actue amb la responsabilitat que el càrrec que ostenta, i trenque totes les disciplines de vot i obediència interna que pugui tenir, i que defensi al territori al qual representa i per al qual treballa.
     Aquesta nova predisposició a favor de tècniques destructives d'economia, de territori i de medi ambient que està donant a conèixer el Govern Valencià, està obligant a aquesta Plataforma Ciutadana a estudiar accions legals contra la Llei Estatal que està a punt d'aprovar-se per la qual es facilitaran els terminis per a obtenir els permisos; així com contra el propi Govern Valencià si continua en la línia de veure aquests projectes amb bons ulls i al final els aprova.
     Així mateix, animem a tots els municipis posicionats en contra, que assumisquen que no va a ser suficient amb aprovar mocions plenàries, i que ara ve l'utilitzar tots els mecanismes al seu abast per a garantir el compliment d'aquestes mocions.

----------oo000oo----------

El fracking no és un tema menor i encara que el nostre terme municipal no està afectat directament pels sondejos, si s'autoritza el fracking en pagarem les conseqüencies com dels altres pobles afectats. Arreu del món hi ha moviments en contra i les conseqüències nefastes per al medi ambient d'aquest sistema d'extracció de gas i petroli ja són ben conegudes. Les més importants, per citar-ne només dues, potser siguen la contaminació dels aqüífers i la possibilitat de generar moviments sísmics.

Recentment el Parlament de Catalunya ha prohibit el fracking a Catalunya després d'escoltar els informes de la Comissió d'experts que va crear el parlament.

El Govern Valencià, en canvi, no pensa fer-ho tot i la opinió contrària del Consell Valencià de Cultura i l'informe que va encarregar la Diputació de Castelló, el resultat del qual és contrari a la implantació d'aquesta tènica. Us recomane que el llegiu complet (Informe Diputació complet) però si no teniu temps, podeu llegir les conclusions a la pàgina 78.

Si voleu saber més sobre el fracking us recomane aquests enllaços i vídeos:

Per entendre clarament què és el fracking us recomane que visiteu aquesta pàgina de RTVE: Fracking: la fiebre del gas en la qual s'explica gràficament enquè consisteix el procediment i quins riscos té. Aquest treball és rigurós, objectiu i molt didàctic.

A You Tube trobareu moltíssims videos sobre el fracking. La major part en anglés o en anglés i subtitulats en castellà. Com a exemple us recomane que mireu aquest tot i que n'hi ha de més espectaculars:




2013/11/26 Levante: El CVC se opone al fracking

Informe encarregat per la Diputació de Castelló sobre l'extracció d'hidrocarburs amb fractura hidràulica (fracking)

En aquest enllaços trobareu moltíssima informació. Us recomane especialment el primer perquè oferix informació més propera a nosaltres i el segon perquè té molt de mateiral explicatiu.
Plataforma Anti-Fracking Comarques de Castelló 
Plataforma anti-fracking 
Teruel sin fractura
Fracking Ez Araba